Vrijwilligersbeleid - www.sv-leones.nl

Vrijwilligersbeleid

Vrijwilligersbeleid

Selfsupporting vrijwiligersbeleid Leones 

Wij willen als s.v. Leones, duurzaam voor onze jeugd en senioren leden een maatschappelijke rol vervullen in onze dorpsgemeenschap. De basis voor een goed functionerende voetbalvereniging wordt gevormd door vrijwilligers. Het kan in deze tijd niet vaak genoeg gezegd worden: Vrijwilligers zijn de spil van de vereniging.
 
Elke dag van de week staan er trainers, scheidsrechters en vele andere vrijwilligers klaar om de leden van hun favoriete sport te laten genieten. Maar dit kunnen zij niet alleen! Al jarenlang kan voetbalvereniging s.v. Leones vertrouwen op een vast team van enthousiaste vrijwilligers. Desondanks komen wij structureel mensen te kort. Op vele onderdelen binnen onze verenigingen is ondersteuning gewenst. Vooral in onze kantine kunnen we alle hulp goed gebruiken. Alle beetjes helpen.
 
Enkele seizoenen geleden is het zogenaamde “selfsupporting vrijwilligers” beleid opgesteld door een speciale werkgroep.

Wat houdt dit selfsupporting vrijwilligersbeleid concreet in:
 
Jeugdvoetbal
 
s.v. Leones zorgt voor:
- De trainers en leiders (ouders, jeugdspelers en andere betrokkenen zijn hiervoor ook nodig).
- De scheidsrechters zoveel als mogelijk, vanaf de JO 13.
- Uniforme en representatieve kleding. 

Het elftal draagt zorg voor:
- Het vervoer naar de uitwedstrijden, grensrechters en het wassen van de kleding.
- Kantine ondersteuning op de zaterdag morgen. De inzet van ouders is noodzakelijk om de kantine open te houden. Per elftal moeten 2-4 keer per jaar (afhankelijk van aantal spelers per elftal) 2 ouders ondersteunen in de kantine. Dus per elftal wordt aan max. 8 ouders gevraagd een kantine dienst te draaien. Deze dienst is gelijktijdig met het voetballen van het eigen kind. De tijden van de diensten zijn:  

o   08.30-11.15         vroege dienst
o   11.00-14.00         middagdienst
 
Hoe wordt dit ingevuld? De kantine commissie maakt een rooster waarop per elftal datum en tijdstip van de kantinedienst is vermeld. Dit rooster wordt aan de elftalleider toegezonden. De elftalleider is het aanspreekpunt en draagt zorg voor de bezetting! Een advies van onze kant is, mede gezien de andere taken van de leider, om dit neer te leggen bij een ouder die dit coördineert. Indien er vragen zijn of ondersteuning gewenst is om de benodigde draagvlaak bij de ouders te realiseren dan kunt u ons om hulp vragen. Belangrijk is dat alle werkzaamheden evenredig over het team verdeeld worden.
 
Seniorenvoetbal (dames en mannen)
 
s.v. Leones zorgt voor:
- De trainers en leiders van de prestatie elftallen.
- De scheidsrechters zoveel als mogelijk, bij recreatieve elftallen.
- Uniforme en representatieve kleding.
 
Het elftal draagt zorg voor:
- Rijden naar de uitwedstrijden, grensrechters en het wassen van de kleding.
- Kantine ondersteuning op de zondag. Max.6 keer per jaar ondersteund een elftal bij thuiswedstrijden in de kantine. Dit betekent dat een speler max. 1-2 keer per jaar een bardienst draait. 

Hoe wordt dit ingevuld? De kantine commissie maakt een rooster per elftal en stuurt dit aan de elftalleider. De elftalleider is het aanspreekpunt, met andere woorden de elftalleider draagt zorg voor de bezetting! Een advies van onze kant hierin is mede gezien de andere taken van de leider om dit neer te leggen bij een speler die dit coördineert.
 
Met de spelers van de selectieteams is afgesproken dat zij 2-3 keer per jaar de trainers en begeleiders van de jeugdteams helpen bij het geven van een training. Uitermate motiverend voor de jeugdspelers en goed dat de selectiespelers in deze vorm iets terug doen.
 
Wat wordt er nog meer gedaan om de druk op vrijwilligers te verlichten. Op de zondagochtend is er geen bezetting in de bestuurskamer. Ieder elftal dient zelf zorg dragen voor ontvangst van scheidsrechter en tegenstander. Ook dient het elftal zelf de thee in de rust te verzorgen. De kantine is geopend en hier kan de sleutel gehaald worden om de ruimte te openen waar de kleedkamersleutels hangen. Vraag vooraf aan de scheidsrechter wat hij/zij wil drinken in de rust en neem dit mee uit de kantine. Vanzelfsprekend op kosten van sv Leones.
 
Met bovengenoemd selfsupporting beleid gaan we er van uit dat de kantine bezetting op orde is. Belangrijk om te vermelden is dat mocht er van een elftal van dienst niemand komen opdagen, wordt de kantine gesloten totdat er weer bezetting is zoals was afgesproken. De dienst zal niet overgenomen worden door anderen. Dit betekent dat het elftal dat verzaakt de gastvrijheid van onze vereniging naar de bezoekende clubs en de eigen vereniging negatief beïnvloedt. Natuurlijk gaan wij er van uit dat dit niet voorkomt.
 
Wij zullen zorg dragen dat het daghoofd bij aanvang aanwezig is voor ondersteuning en een goede opstart. Een actuele handleiding van de Kassa en de werkzaamheden is aanwezig in de kantine.
  
Voor vragen en ondersteuning is de vrijwilligerscoördinator bereikbaar op e-mail vrijwilligers@sv-leones.nl
 
Vrijwilligerscoördinator en bestuurslid 
Nina Mulders
06 42 65 97 01
vrijwilligers@sv-leones.nl

 

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!